Amsterdam Eğitim Ataşeliği

İlköğretim ve Ortaöğretim Denklik İşlemi ve Kapsamı

İlköğretim ve Ortaöğretim Denklik İşlemi ve Kapsamı  

ÖNEMLİ:

Sağlık alanındaki mesleki ortaöğretim (MBO) denklikleri Ataşeliğimizce yapılmamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliğinin 6. maddesi gereğince;
Yurt dışındaki denklik merkezlerince sağlık alanı ile ilgili diploma veya belgelere denklik işlemi yapılmaz. Bu denklikler, yurt içindeki sağlık alanlarının bulunduğu denklik merkezlerinde ilgili derslerin öğretmenlerinden oluşturulacak komisyon tarafından yapılır. 


Denklik Başvurusu

Hollanda'dan alınmış ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarına ait öğrenim belgelerinin denklik işlemi için e-denklik sistemi üzerinden online başvuru yapılması gerekmektedir.

Başvurular 18 yaş altında olanlar için öğrenci velisi tarafından yapmalıdır. Diploma denklik işlemini gerçekleştirebilmemiz için aşağıdaki belgelerin taranmış örnekleri e-denklik sistemine yüklenmelidir. Yine e-denklik sistemi üzerinden randevu alınması gerekmektedir. Ataşeliğimizdeki randevunuza belge asıllarını yanınızda getiriniz. Randevunuzda belgelerin kontrolü ve denklik belgesinin elden teslimi yapılmaktadır. 

 

İstenen Belgeler (taranmış olarak e-denklik sistemine yüklenecektir):

1. Hollanda'da bir okuldan mezun olduysanız DUO'dan onaylı ve apostil şerhi alınmış orijinal diploma ve transkript (cijferlijst, not dökümü)

Apostil şerhini bağlı bulunduğunuz bölgedeki yetkili mahkemeden (van Rechtbank) talep edebilirsiniz.

2. Yeminli Türkçe tercümandan (Turkse Vertaler) tercüme ettirilmiş ve Başkonsolosluktan tasdik ettirilmiş diploma ve transkript 

Bağlı olduğunuz bölgedeki yetkili Başkonsolosluğumuzun sayfasından yeminli Türkçe tercüman listesine ulaşabilirsiniz. Listeden seçeceğiniz yeminli tercümandan alacağınız Türkçe belgelerinizi bağlı olduğunuz Başkonsolosluğun Noter bölümünden randevu alarak tasdik ettirmeniz (onaylatmanız) gerekmektedir. 

NOT: Mezun olmamış (diploma almamış) ara sınıf denkliği yaptıracak öğrenciler için en son alınan karne, sınıfın bitirildiğine (veya sınıfa devam edildiğine) dair yazı (öğrenim belgesi), transkript ve benzeri belgelerin Türkçe tercümesi ve noter onayı yeterlidir (apostil alınması gerekmemektedir).

3. Doldurulmuş Denklik Başvuru Formu

4. T.C. Kimlik Kartı (ön ve arka yüz)

5. Pasaport (kimlik bilgilerinin olduğu sayfa)

 

e-denklik sistemi girişi

 

e-denklik sistemi bilgilendirme sayfası 
e-denklik sistemi ile ilgili destek talepleri için Amsterdam Eğitim Ataşeliği e posta adresi: amsterdam@meb.gov.tr 

 

Denklik İşlemleri Hakkında

Yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğrenim görmüş/gören kişilerin denklik işlemi; yurt dışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kuramlarından alınmış olan karne, transkript, öğrenim belgesi, ayrılma belgesi ve diploma gibi belgelerin incelenerek görülen öğrenimin, Türkiye'deki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarının hangi sınıf/alan/bölüm/dalına eş değer olduğunun tespit edilmesi işlemini ifade eder.

Yurtdışındaki ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarından alınan öğrenim belgelerinin denklik işlemlerinin ilke kararlarını belirleme görevi, Millî Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığına aittir.

Denklik işlemleri; 05.04.2023 tarihli ve 32154 sayılı Resmî Gazete´de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Denklik Yönetmeliği gereğince yapılmaktadır.  

Yönetmeliğe erişmek için Resmi Gazete bağlantısı

Denklik işlemleri Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından yayımlanmış olan Denklik Kılavuzu esas alınarak yapılmaktadır. 

ttkb.meb.gov.tr/dosyalar/denklik/denklikkılavuzu.pdf

Turkish Consulate General in Amsterdam, Office of the Education Attache, Museumplein 17, 1071 DJ Amsterdam Netherlands - 31 20 280 13 33

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.